Kweekseizoen 2012 al aangebroken

Vorige maand had ik alle Geelbuik- en Yarrelsijzen weer apart gezet, dus de poppen en mannen gescheiden. Dit doe ik om de vogels rust te geven, goed door de rui te komen en hopelijk gaan ze hun partners missen en zijn ze in het voorjaar weer broeds. Van een koppel geelbuiksijzen en van de Yarrelsijzen zag ik dat ze al broeds waren. Deze heb ik weer samen gezet en binnen een week was het Yarrelkoppel klaar met het nest en lagen daar 5 eieren in. 3 van de 5 eieren waren bevrucht, 2 zijn uitgekomen. De man heeft voortreffelijke vaderinstincten en helpt goed mee met het voeren. De Geelbuiksijzen hebben 1 bevrucht ei. Met dit koppel had ik dit jaar nog geen jongen gehad. Dus met spoed ringen besteld voor 2012. 

Ik heb van afgelopen kweekseizoen enkele jongen zelf gehouden en vorige maand heb ik nog een extra man (Belgische lijn) uit 2010 en een pop (Duitse lijn) uit 2011 aangeschaft om vers bloed in te brengen.

Vorige maand heb ik prachtig koppel Kapoetsensijzen uit 2010 aangeschaft voor de kweek. Dit geeft wat extra kleur in de zolder. In het verleden heb ik met deze soort in de buiten- en binnen volière gekweekt maar dit keer ga ik het op zolder proberen.

Vogels Mauritius

Afgelopen September waren wij 2 weken op vakantie naar het paradijselijke eiland van Mauritius. Overal waren verschillende tropische vogels te zien, met name de Roodoorbuulbuul kwam ik overal tegen. Uiteraard heb ik wat  foto’s gemaakt van de Red Fody, Wevers, Roodoorbuulbuuls en TreurMainas.

Op deze wiki pagina’s staat meer info voor de liefhebber:

Wevers: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wevers_en_verwanten
RoodoorBuulbuul: http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodoorbuulbuul
TreurMaina: http://nl.wikipedia.org/wiki/Treurmaina
Red Fody: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Fody (Engels)

Yarrelsijsje

Tot nu toe gaat het prima met het Yarrelsijs jong. Hieronder 2 foto’s van het snel groeiende beestje.

Yarrelsijs 6 dagen oud, net geringd

 

Yarrelsijs 13 dagen oud

Vogels houden, vallen en opstaan

Van alle kanten hoor ik dat het dit jaar slecht of heel moeilijk gaat met de kweek.

Mijn kweek met de Geelbuiksijzen is tot nu toe wisselend verlopen. Dit seizoen veel onbevruchte eieren, 1 koppel kreeg 4 jongen die niet werden gevoerd, 1 stel gooide 3 (van de 4) jongen uit het nest, balen dus. Van mijn 7 koppels Geelbuiksijzen hebben slechts 3 stellen jongen voortgebracht. Tot nu toe 11 jongen,7 mannen 4 poppen. Alle vogels zijn al gereserveerd.

De Yarrelsijzen heb ik na 6 weken uit elkaar gehaald omdat de eieren constant onbevrucht waren. Na een periode van rust heb ik ze 4 weken geleden weer op gekoppeld. Kennelijk waren ze blij elkaar weer te zien want al snel werd een nieuw nest gebouwd en dit keer 4 eieren waarvan 2 bevrucht. Hiervan is 2 dagen geleden 1 ei uitgekomen. Dit is mijn allereerste Yarrelsijs die in de zolder is geboren, het is er maar 1, maar dat is beter dan niets. Ik ben hier dan ook erg blij mee. Opvallend aan het nest van de Yarrel sijzen is het overvloedige gebruik van fijne dierenharen.

Yarrel Pop op nest (niet bang uitgevallen)

Sommige kwekers halen de man weg bij de pop zodra de eieren in het nest liggen om de pop meer rust te geven. Ik heb er voor gekozen om dit niet te doen omdat dit een meer natuurlijke gang van zaken is, de man voedt de pop tot nu toe erg goed en hij is niet agressief. Uiteraard blijft het risico aanwezig dat de man het jong uit het nest gooit zodra hij opnieuw met de pop wil paren. Mocht het er op lijken dat dit kan gebeuren dan kan ik de man alsnog met een tussenschot van de pop scheiden. Deze week heb ik voor mijn alleenstaande man een prachtige Yarrelsijs pop (februari 2011) gekocht.

Yarrelsijs jong 1 dag oud

Ruim een maand geleden had ik voor de eerste maal last van de gevreesde bloedluizen. Het was een intensieve klus om de dit te bestrijden. Alle hoeken, gaten, randen, wanden, laden, richels, etc. zijn ontsmet en behandeld met Decimite (inmiddels uit de handel en opgevolgd door Minusmite). Het ziet er naar uit dat de situatie onder controle is en dat geen luis het heeft overleefd. Ik hou de boel goed in gaten, want ik denk dat dit 1 van de redenen is dat mijn kweekseizoen zo moeizaam verloopt. Na de behandeling is de algemene conditie van de vogels er flink op vooruit gegaan.

Kweekseizoen 2011 is aangebroken

De eerste maanden van dit jaar heb ik de laatste set kooien voor de zolder afgemaakt. Ook de electra is nu helemaal aangesloten. 7 koppels Geelbuiksijzen en 2 koppels Yarrelsijzen hebben de nieuwe verblijven kort geleden in gebruik genomen. Van de Geelbuikjes zijn er 3 koppels die zich de afgelopen 2 seizoenen al bewezen hebben. Ze waren blij om elkaar weer te zien en begonnen allen al heel snel met het bouwen van nesten en de gebruikelijke rituelen. Tot nu toe heeft 1 koppel 3 bevruchte eieren geproduceerd. Over 3 dagen moeten deze uitkomen. De overige koppels zijn ook al druk doende. Helaas van de nieuwelingen tot nu toe 2 onbevruchte nestjes.

De Yarrelsijzen hebben ook nestjes gebouwd, maar tot nu toe gaat het nog niet zo voorspoedig. 1 koppel met 4 onbevruchte eieren. Van het andere koppel is de pop vorige week helaas met onbekende oorzaak overleden.

Voor een vogelvriend heb ik onlangs 2 koppels Yarrelsijzen opgehaald uit Meppel. Ze zitten tijdelijk bij mij op zolder omdat hij geen ruimte heeft. De volgende dag is helaas 1 van de mannen dood gegaan. Waarschijnlijk door de stres van het transport, de pop zit ook niet goed in haar vel, kortom ontzettend balen voor ons beide. Het andere stel gaat gelukkig wel als een speer. Het nest is in aanbouw dus hopelijk zorgen ze voor nageslacht.