Zomerstand

Sinds de laatste update zijn er niet heel erg veel jongen uitgevlogen. Veel onbevruchte eieren. Wel uitgevlogen: Goudbuikjes: Waarschijnlijk 2 poppen en de ouders hebben opnieuw onverwacht een nestje uitgebroed met 2 jongen. Toen ik er achter kwam vlogen de jongen al rond. De Emblema’s: Hebben tot nu toe 2 x een nest gemaakt, de 1e keer was er 1 bevrucht ei uitgebroed, het jong is helaas verstrikt geraakt en heeft het helaas niet gehaald. Over het huidige nest valt nog niet veel te vertellen, nog even geduld. Bichenows: Hiervan vliegen er inmiddels 8 nieuwe exemplaren rond. De Kapoetsensijzen: Probeerden het wel met 4 nesten en in totaal 17 eieren maar tot nu toe zijn alle eieren steeds onbevrucht, ik vermoed dat de man te jong is. Forbes Papegaai Amadines: Van de 4 koppels heeft – sinds 1 week – slechts 1 stel, 1 jong in het nest. De Cuba’s: Hebben 3 nestjes geproduceerd met elke keer 1 jong, terwijl de afgelopen jaren de nestjes steeds 3 of 4 jongen hadden.

Helaas is onlangs mijn Dorn Astrilde Pop overleden.

De kweekplannen voor de Geelbuikjes zijn vervroegd. De zolder is nog niet klaar maar de vogels waren heel erg broeds geworden, zeker met het warme weer. Ik heb 3 koppels samengesteld (tot nu toe zaten de heren en dames gescheiden) en ze langzaam aan elkaar laten wennen door af en toe het tussenschot weg te halen. Het klikte goed tussen de koppels, Van 2 stellen werd de pop al na 1 dag door de man gevoerd, nog een paar dagen later hadden de popjes al een nest gebouwd. De mannen reageren heel fel en zingen de longen uit het strakke lijf. Een aantal maal heb ik de vliegensvlugge paring gade geslagen, als ik met mijn ogen had genipperd had ik het makkelijk gemist. Op 1 juli vond ik het eerste Geelbuik ei. Van beide stellen heb ik de eerste 3 eieren geraapt en vervangen door kanarie kunst eitjes. De 4e dag heb ik alle eieren weer teruggelegd in de nesten zodat alle eieren tegelijkertijd uitkomen. Komend weekend ga ik kijken of de eieren bevrucht zijn. De raap-methode wordt vaker toegepast bij de sijzenkweek. Het 3e koppel is wat trager, maar ook dat nest is bijna klaar.

Sinds begin juni ben ik overgestapt op een ander merk eivoer: Wittemolen Rul. Voorheen gebruikte ik Aves opfok maar met mijn huidige werkrooster kan ik niet zo vaak de bakjes weghalen en wisselen als ik zou willen. Er zitten verse eieren in verwerkt en dat durf ik niet te lang te laten staan. Wittemolen is dan een veiligere oplossing. De vogels nemen het heel goed op.

Kijk hier naar een korte Video van de Geelbuikjes…

Vogels Bali II

In badplaats Kuta kwamen we nog een vogelliefhebber tegen die ook vogels kweekt en ik heb hem foto’s laten zien van mijn vogels en voliere. Je kan je voorstellen dat het in Indonesië iets anders aan toe gaat en dat de soort vogels die we in Nederland houden niet zo gebruikelijk zijn daar. Hij was erg onder de indruk. De man kon verder ook nog een hele leuke vogel-imitatie weggeven, dat zie je in het korte filmpje hier.

Vogels Bali I

Vorige maand was ik op vakantie op het Indonesische Eiland Bali. Een bezoek aan de dagelijkse vogelmarkt in de hoofdstad Denpasar stond ook op het programma.

Er waren veel tropische vogels te vinden, waaronder verschillende vruchten en insecteneters. Kooien vol met Brilvogeltjes voor slechts EUR 1,20 per stuk !! Helaas kan en mag je niets meenemen anders had ik wel een koffertje volgeladen.

Op deze markt kwamen we ook andere soorten dieren tegen die je in Nederland op de vogelmarkt gelukkig niet zo snel zal vinden. Bijvoorbeeld aapjes voor ca. EUR 15,00 per stuk, Hele grote vleermuizen, en katten. Maar ook hanen en krekels die beide gebruikt worden voor het houden van gevechten en het afsluiten van weddenschappen. We hebben een impressie van de vogelmarkt gefilmd en deze kan je hier bekijken.

onbekend-baliIk had verwacht in het wild wat meer exotische vogels te zien, het bleef voornamelijk beperkt tot Zebraduiven, Indonesische Mussen, Driekleurnonnen (Lonchura Atricapilla) en Muskaatvinken. Het was een genot deze vogels te observeren op en rond het rijstveld, bij voorkeur vanaf een terrasje met een Cocktail of Bintang biertje in de hand en de gemiddelde temparatuur van 32 graden. Het is me helaas niet gelukt alle vogels goed te filmen of fotograferen. Op de foto hiernaast heb ik wel een spreeuwachtige vogel vastgelegd die regelmatig in de hoteltuinen te zien was. Als je een idee hebt wat voor vogel dit is hoor ik graag van je.

Weer terug in Nederland heb ik inmiddels de nestkastjes en materialen in de voliere gehangen. Het nieuwe kweekseizoen kan beginnen. De Cubavinkjes zijn direct aan de slag gegaan en de Geelbuik Sijsjes tonen veel interesse in het opgespaarde haar van onze hond Fleur.