Bouwen van de kooien

Ik heb de kooien zelf ontworpen en gebouwd. Natuurlijk wel een beetje de kunst afgekeken en bedacht hoe dit het beste voor mij ging werken.

In eerste instantie heb ik alleen de kooien gemaakt om de bestaande vogels naar de zolder te verhuizen. In het voorjaar ga ik verder met het 2e deel van de kooien.

Als hoofdmateriaal heb ik op maat gezaagde geplastificeerde meubelpanelen aangeschaft. Voor elke van de 3 verdiepingen een plaat boven en onder en aan de uiteinden ook meubelplaten. De lengte van deze verdieping platen zijn 1,90 m. Om er voor te zorgen dat dit niet door gaat buigen heb aluminium kokerprofielen gebruikt. Met behulp van de diverse koppel en eindstukken heb ik dit onzichtbaar aan de  platen bevestigd en gelijk een basis voor het voorfont gemaakt. Op de horizontale kokerprofielen heb ik metalen u-profielen geschroefd en aan de bovenzijde van elke verdieping een h-profiel. Dit luisterde ontzettend nauw omdat de voorfronten makkelijk in en uit deze constructie gehaald moeten kunnen worden.

Constructie van de kooien

Constructie van de kooien

In het midden van elke verdieping heb ik onder en boven geschilderde balkjes geplaatst waaraan de u-profielen zijn bevestigd. Hierdoor kan elke verdieping in 2 delen worden gesplitst met behulp van een tussenschot. Hiermee kan ik dus kiezen om 3 tot 6 kooien te gebruiken, ideaal voor stressvrije schoonmaak en om de mannen van de poppen te scheiden bij oververhitte paringsdriften.

De achterwand bestaat uit 2 dunne geplastificeerde meubelplaten van 5 mm dik. Aan elkaar gelinkt met een plastic koppelprofiel zit de achterwand stevig aan het geheel geschroefd. Alle kieren en naden zijn zorgvuldig afgekit met siliconen om bloedluis te voorkomen.

Voor de verlichting heb ik uiteindelijk gekozen voor LED. Per verdieping zit aan de bovenzijde 2 LED T5 TL strips van 85cm voorin gemonteerd met de bijgeleverde clips. Ze geven een zee van licht maar verbruiken zeer weinig stroom. Elke strip is slechts 3 Watt !! De kleuren van de vogels komen met het LED licht erg mooi uit. Deze Mini TL Strips zijn te koop op internet bij www.ledsmakethefuture.nl (nee ik heb geen aandelen).  Het gebruikte type heet daglicht wit, het is echter geen ‘echt’ daglicht maar simuleert dit slechts. Het is afwachten of deze verlichting al dan niet positieve of negatieve resultaten op de kweek zal hebben, hierover zijn de meningen nogal verdeeld. Alle TL-LEDs zijn aangesloten op een tijdklok met extra nachtverlichting omdat de LED strips niet dimbaar zijn.

Het enige wat ik niet zelf heb gemaakt zijn de laden, deze heb ik exact op maat laten maken (4,4cm hoog) van verzinkt metaal. Ze zijn zeer goed afgewerkt (geen scherpe randjes) en prettig om schoon te maken.