Succesvol kweekjaar

Na enkele maanden stilte op de site eindelijk weer een update. Het is de bedoeling dat ik nu weer wat vaker het nieuws zal bijwerken. Het kweekseizoen zit er weer op en dit jaar heb ik mooie resultaten behaald.

Type vogel: Aantal jongen:
Cuba Vinken 14
Forbes Papegaai Amadines 11
Bichenow Astrilden 9
Kapoetsen Sijzen 6

 

 

 

Momenteel zit er een koppel Forbes Papegaai Amadines op 5 bevruchte eieren in het binnenhok. Een mooi groot nest, vorige keren waren er meestal 2 of 3 bevruchte eieren. Ook zijn er vorige week 2 kapoetsensijsjes geboren, ze worden slecht gevoerd dus afwachten of het allemaal wel goed gaat.

Na ca 3 nestjes van de Oranjekaakjes zonder kweekresultaten heb ik dit jaar deze vogels verkocht. Het feit dat er na jaren nog steeds geen enkel jong is voortgekomen heeft me doen besluiten hier niet verder mee te gaan. De Mozambiquesijzen waren dit jaar erg aggressief en fel dus moesten ook de voliere verlaten, de Gouden Kooi had meer kijkcijfers kunnen trekken als mijn Mozambiquesijsjes er hadden gezeten. Beide soorten zijn goed terecht gekomen in Krommenie dus als ik ze erg mis kan ik af en toe nog even bij ze gaan kijken. Ik hoop dat Michael betere resultaten met ze boekt. Na lang wikken en wegen heb ik ook mijn koppel Brilvogeltjes verkocht. Ik vond het lastig om ze goed te voeren in mijn gemixte voliere met voornamelijk zaadeters, eigenlijk had ik ze aangeschaft als een soort vervanging voor de Roodstaart Minla’s maar de Brilvogels zijn toch heel anders, een stuk minder levendig. De nieuwe eigenaar (met mooie grote voliere) e-mailde mij onlangs dat het goed met ze gaat.

geelbuiksijsjesOmdat ik de laatste 6 jaar redelijk goede resultaten heb behaald met de Kapoetsensijsjes heb ik besloten om een andere soort Sijs er bij te proberen. Namelijk de Geelbuiksijs {Carduelis (Spinus) Xanthogastra}. Het leefgebied van deze vogels is West-Panama, Costa Rica, Colombia, Venezuela en Ecuador. Het popje komt uit Duitsland en de man uit Nijmegen. Gelukkig voelen ze zich ook goed thuis in Ouderkerk aan de Amstel. Dit samengestelde jonge koppel (2007) zoekt elkaar graag op. Uiteraard is het de bedoeling volgend jaar met deze nieuwe vogels te kweken. Als voer eten ze een Sijzen mengeling (Blattner 1A) aangevuld met kleine graszaden en opfokvoer. Tot mijn verbazing nemen ze ook graag de Nutribird pellets. De pellets staan altijd in het binnenhok als bijvoeding voor alle vogels.

Op 6 oktober ging ik met Michael naar Boskoop om de benodigde vogelzaden e.d. te kopen. Het was wederom een drukte van belang. Ook dit keer vonden we de prijzen van de vogels weer hoog en het aanbod van tropische vogels beperkt.

Al met al een interessant en goed vogelseizoen, teleurstellend was dat mijn kerngezonde Elfenastrilde popje is overleden terwijl ze een nestje van 3 bevruchte eieren had. Ze was met haar pootje in een nestdraad terecht gekomen en kon niet meer loskomen. Toen ik haar vond was het helaas te laat.

vogelmarkt