Geboortegolf April en ander nieuws

geboortegolf1-april2007Eind maart schreef ik over het vreemde nest van de Kapoetsen sijs boven de deur. De eieren die ik daar aantrof waren groot en helderwit. Dit in tegenstelling tot de mij bekende kleinere eieren met bruine stippen. Van andere kwekers hoorde ik dat dit toch soms voorkomt bij de Kapoetsen sijsjes. Op 6 april zijn 2 van de 3 eieren uitgekomen. Het 3e exemplaar was helaas dood in de dop. 2 weken geleden heb ik de vogels geringd. Volgende week zullen de jongen hun eerste vliegervaring opdoen.

De 3 cubavinkjes (zie ook de foto hieronder van 29 maart) zijn uitgevlogen. Ik heb genoten van het mooie zicht op het voederen van de jongen door beide ouders. De man heeft de meeste voedertaken op zich genomen. De jongen zijn nu bijna zelfstandig. Het stel heeft nu de smaak te pakken, dus er moest gezinsuitbreiding komen. Het oude nest is opgeknapt en inmiddels heeft mama de 3e leg in het nest gegooid. Alle eieren zijn bevrucht. Rond 26 april hoop ik dat de jongen uitkomen. De pop is niet erg nestvast. Ze gaat er heel vaak vanaf. Na de onderkoeling van het 1e nest maakte ik mij hier wat zorgen over. Bij deze soort komt dat wel vaker voor en het hoeft dus niet tot problemen te leiden. Na dit nest ga ik de pop uitvangen om haar wat rust te geven.

Op 9 & 10 april zijn 4 Bichenow Astrildes geboren. Ook deze vogels worden goed gevoerd. 2 jongen waren wat kleiner. Natuurlijk heb ik ze allemaal geringd. De kleinere vogels pas 3 dagen later. Ook hier gaat alles naar wens.

Alle nieuwe ouders maken voor het voederen gebruik van het geboden ei-voer (met diepvriespinkies en buffalowormen) en de dagelijks verse geplukte gras/onkruidzaden die ik voor ze ophang in de volière. De levende meel- en buffalo wormen vinden ook gretig aftrek. De levende meelwormen hebben hier voordat ze worden opgepeuzeld een goed leven. Ze worden gevoerd met een meelwormvoedingssubstraat en wat stukjes appel zodat ze een hogere voedingswaarde krijgen. De dagelijkse eetlepel levende meelwormen (voor 26 vogels) is altijd schoon op. Om alle vogels een kans te geven de wormpjes te scoren geef ik deze op 2 verschillende plekken tegelijkertijd (binnen en buiten). Het levende voer is voor veel vogels een stimulans om te gaan broeden. Het hoge eiwit gehalte in de wormen is goed voor de jongen.

Helaas, het Forbes jong heeft het niet gered. Vandaag vond ik hem/haar dood op de grond van het binnenhok. Tijdens de interessante lezing op de vogelvereniging in Haarlem heb ik geleerd dat een eenling in het nest vaak niet gevoerd wordt. Met mijn andere Forbes koppel gaat het hopelijk beter, vandaag kwam 1 van de 3 bevruchte eieren uit :-)

De Oranjekaakjes hebben in de buitenvolière in een nestkorf een nest gemaakt en daarin vond ik gisteren 4 eieren. Volgende week ga ik kijken of ze bevrucht zijn. Deze vogels hebben een reputatie om snel het nest te verlaten bij pottenkijkers. Ik ga me er dus niet te veel mee bemoeien, en bekijk later wel of ik ze ga ringen. Dit heeft wel mijn voorkeur, het is toch altijd leuk om je eigen kweek te bezegelen.

geboortegolf2-april2007